20. Aan de praat

‘Heldere taal; van ons allemaal.’ Wat zou het mooi zijn als al onze leerlingen heldere taal spraken. Maar hoe krijg je als leraar of begeleider een leerling die doorgaans zwijgend aanwezig is in de klas ‘aan de praat’? Daar gaat deze workshop over.

Je leert hoe je de 4 basisgesprekstechnieken binnen Motiverende Gespreksvoering kunt toepassen in een gesprek met een leerling. We denken dan aan een leerling met TOS of een andere leerling die uit zichzelf niet zoveel zegt.

Onder de titel “Aan de praat” hebben wij een training gemaakt waarin leraren deze technieken oefenen. De training kan worden aangeboden in de vorm van een eenmalige bijeenkomst van minimaal 2 uur; maar trainingen van meer uren zijn ook mogelijk. (zie https://www.kentalisshop.nl/nl/aan-de-praat-in-gesprek-met-jongeren-met-tos ) In de workshop op het congres krijg je een voorproefje van de training. We gaan kort in op de theorie en passen die direct toe door te oefenen met de basistechnieken ‘open vragen stellen’, ‘reflectief luisteren’ en ‘bevestigen’. Je kunt deze vaardigheden de volgende dag direct toepassen.

De training is bedoeld voor leraren in het regulier onderwijs; zowel PO, VO als MBO. Ook denken we dat onze workshop leerzaam is voor collega’s uit het speciaal onderwijs die leerlingen met een communicatieve beperking in hun klas hebben . Als je zelf regelmatig cursussen of trainingen geeft aan mensen in het regulier onderwijs, dan kun je wellicht elementen uit onze workshop gebruiken voor je eigen trainingen.

Ik ben als AB’er werkzaam in het VO en het MBO. De kennis die ik in de praktijk en door studie heb vergaard deel ik graag door het geven van cursussen en workshops

Als AB’er in VO en MBO heb ik ruime ervaring met leerlinggesprekken.  Ik heb tevens de opleiding Kinder&Jeugdtherapie gevolgd en ben als “Krachttrainer” werkzaam geweest bij Auris Zorg.