33. Visualiseren van je (ouder) gesprek, het helpt!

Inleiding:

Heldere taal!?

Wij merken wij dat wij vaak complexe informatie aan ouders over te dragen hebben en dat we veel informatie in een gesprek delen. Deze informatie is voor ons vaak vanzelfsprekend, maar voor ouders is deze informatie vaak nieuw en lastig te overzien. Afgelopen jaren is het dialogisch werken met ouders steeds een belangrijk aandachtspunt geweest voor Auris zorg, hoe helder is je taal wanneer je alleen gesproken taal inzet?

Visualiseren; het tekenen tijdens een gesprek, kan als middel ingezet worden in oudergesprekken om de verbinding tussen behandelaar en cliënt of ouder te verbeteren. Door ter plekke te tekenen wat met elkaar besproken wordt kun je inzicht geven in materie, samenhang, sterke en zwakke kanten en prioriteiten binnen een behandeling. Onze ervaring is dat het moeilijk is om te bedenken hoe je bepaalde begrippen kan tekenen. Daarom hebben wij een app ontwikkeld die voor alle Auris medewerkers beschikbaar is. Niet omdat onze manier dé manier is, maar om inspiratie te bieden hoe je begrippen zou kunnen tekenen.

Inhoud:

In deze lezing presenteren wij waarom visualiseren werkt. Wij zullen deelnemers actief laten ervaren dat iedereen kan tekenen en visualiseren. Wij geven inspiratie door te laten zien hoe wij dit toepassen tijdens oudergesprekken, en zullen laten zien hoe wij collega’s op weg helpen middels de ontwikkelde Auris-app. 

Toepasbaarheid

Na deze lezing ben je hopelijk geïnspireerd en heb je genoeg handvatten om zelf met visualiseren aan de slag te gaan, niet als doel, maar als middel om nog beter mét ouders in gesprek te zijn.

Doelgroep:

Iedereen die weleens met ouders of met oudere cliënten praat en op zoek is naar een manier om de boodschap nog beter over te brengen. Voorkennis of tekenvaardigheid is niet vereist.

Nanja Jacobs-de Rooij is Orthopedagoog – Generalist, NVO geregistreerd. Samen met Saskia Fleuren werkt zij al een kleine 20 jaar bij Auris en werken zij nu als behandelcoördinator bij Auris Zorg. Dialogisch werken met ouders is voor ons beiden steeds een speerpunt. Samen kwamen wij erachter dat het ter plekke visualiseren van de gespreksstof een enorme meerwaarde heeft in een oudergesprek. Zelf passen wij het tekenen actief toe bij al onze gesprekken. Binnen Auris hebben we al veel mensen geënthousiasmeerd en ondersteunen we hen via een ontwikkelde app en in november 2019 hebben we ook buitenlandse collega’s geïnspireerd op  het ASHA-congres in Orlando, U.S.A.

Saskia Fleuren is Orthopedagoog – Generalist, NVO geregistreerd. Samen met Nanja Jacobs werkt zij al een kleine 20 jaar bij Auris en werkenzij nu als behandelcoördinator bij Auris Zorg. Dialogisch werken met ouders is voor ons beiden steeds een speerpunt. Samen kwamen wij erachter dat het ter plekke visualiseren van de gespreksstof een enorme meerwaarde heeft in een oudergesprek. Zelf passen wij het tekenen actief toe bij al onze gesprekken. Binnen Auris hebben we al veel mensen geënthousiasmeerd en ondersteunen we hen via een ontwikkelde app en in november 2019 hebben we ook buitenlandse collega’s geïnspireerd op  het ASHA-congres in Orlando, U.S.A.